Το γεύμα

Τελειώνοντας την ομιλία του στην αίθουσα της Βουλής των Ελλήνων, ο πρόεδρος Μπαλκανεζί πέταξε την τελευταία του «κοτρώνα»: «Ελλάς- Γαλλία συμμαχία». Στο άκουσμα της φράσης πάνω από 280 Έλληνες Βουλευτές κατελήφθησαν από ηδονικό οίστρο και λιποθύμησαν πέφτοντας στα πατώματα. Είκοσι τουλάχιστον ασθενοφόρα με τις σειρήνες να ουρλιάζουν χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των τραυματιών στο νοσοκομείο της Βουλής.  Για την επαναφορά τους από το λιποθυμικό σοκ η κυρία Πάρλα Λούνα συνέβαλε αποφασιστικά τα μέγιστα∙ έβγαλε το μικρόφωνο ανάμεσα από τα πόδια της, πήρε την κιθάρα και σαν άλλη Σοφία Βέμπο τραγούδησε το ηρωικό «Σ’ αγαπώ Julliette Greco» και «Τους Άθλιους» του Βίκτωρα Ουγκώ. Παράλληλα, καλλίγραμμες νοσοκόμες ανέλαβαν να επαναφέρουν τους λιπόθυμους εθνοπατέρες με μαλάξεις που μεταβάλλονταν σιγά σιγά σε χαστούκια, τσιμπιές, μπουνιές και μαστιγώματα. Επειδή κάποιοι νεότεροι βουλευτές ήταν αδύνατον να συνέλθουν η πυροσβεστική χρησιμοποίησε τις μάνικες ρίχνοντας τόνους νερό, καταβρέχοντάς τους μέχρι το μεδούλι.

Το απογευματάκι το προεδρικό ζεύγος συνοδευόμενο από τον Μικ Τζάγκερ, τον Ωγκύστ Ντελακρουά και τον Άλκη Γιαννακά επισκέφθηκε τον Παρθενώνα και το καινούριο Μουσείο της Ακρόπολης. Μετά πετάχτηκαν αεροπορικώς μέχρι το νησί της Χίου, να δουν από κοντά την πραγματική σφαγή. Το θέαμα ήταν συγκλονιστικό. Έμειναν κατενθουσιασμένοι. Στο γεύμα που παρέθεσε στις 8 μ.μ. ο Έλλην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μοναδικό μενού ήταν σαλάτα και μια τεράστια πίτσα 300 τ. μ., ζουμερή και αφράτη. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν 200 κιλά σάλτσας από βιολογικές ντομάτες του νομού Δράμας, 700 ψιλοκομμένες γλώσσες ανέργων νέων πτυχιούχων της Μακεδονίας και Θράκης, 500 νεφρά αστέγων μεταναστών σε τιμή ευκαιρίας των περιοχών Δραπετσώνας, Περιστερίου, Δενδροποτάμου και Ψυρρή∙ 3 κοφίνια άνιθου, μαϊντανού και δυόσμου, 1.000.000 βρισιές για τη μάνα του διαιτητή Κόφι Ανάν, αγνό ελαιόλαδο Κρήτης, φέτα Ηπείρου, Καλαθάκι Λήμνου, αλάτι, πιπέρι και μαγιά απ’ τα Καβείρια μυστήρια της Σαμοθράκης. Το αλεύρι ήταν δωρεά του πρώην προέδρου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης απ’ τους απέραντους σιτοβολώνες της ρώσικης γης εμπλουτισμένο με πράσινους και μπλε κόκκους αποξηραμένων Τσετσένων. Η σαλάτα ήταν λιτή με φρέσκα λαχανικά και μηλόξυδο, χωρίς λιπάσματα και φάρμακα που κοπρίζουν καθημερινά τα παιδάκια όλων των νηπιαγωγείων του νομού Φλωρίνης. Ο οίνος αφρώδης και γευστικός σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Το προεδρικό ζεύγος της φίλης χώρας έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Το συγχαρητήριο τηλεγράφημα που μόλις έφτασε από το νησί της αγίας Ελένης επιβεβαίωνε την επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής. Στο εσωτερικό τα πράγματα ήταν διαφορετικά∙ οι διευθυντές του Μουσείου του Λούβρου απέρριψαν το πορτραίτο της Πάρλας που φιλοτέχνησε ο Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ ως ψεύτικο, φεγγαρόχλωμο και υποτονικό. Μετά απ’ αυτό, ο υπουργός Πολιτισμού υποχρεώθηκε σε παραίτηση και σε αναγκαστική συμμετοχή στους Special Olympics στο άθλημα της ζωγραφικής με το στόμα. Οι υπάλληλοι όλων των μουσείων της χώρας κλειδώθηκαν στα υπόγεια με τα ποντίκια ακούγοντας 1.789 φορές το τελευταίο CD της Πάρλας Λούνα. Στην Αθήνα η Βουλή των Ελλήνων με ψήφισμά της διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόρριψη του πορτραίτου από το μουσείο και παρέμεινε κλειστή για μια εβδομάδα, ενώ οι βουλευτές συγκλονισμένοι  παρουσίασαν anorexia nervosa. Τα βράδια στον ύπνο τους έβλεπαν όλοι το ίδιο όνειρο: τον εαυτό τους ζωσμένο με χειροβομβίδες και εκρηκτικά να αυτοπυρπολούνται ανατινάζοντας το ίδιο τους το σπίτι μηδενός εξαιρουμένου, ακόμα και του κυρίου Φράγκαλου.

Έκτοτε ουδέν πορτραίτο ανερτήθη στο Λούβρο για 400 χρόνια πλην πινάκων με θέματα βουκολικού, κοινωνικού, θρησκευτικού και οικολογικού περιεχομένου.

Δημήτρης Ξόνογλου
Ιανουάριος 2011